CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Blog
Gepubliceerd op:
CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Je ziet steeds meer CO2 meters in klaslokalen. Een mooie ontwikkeling want daardoor krijg je inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht.

Op de meters lees je de CO2 waardes af en wordt er (meestal) met een stoplicht aangegeven of het binnenklimaat in orde is. Dat klinkt recht toe, recht aan, maar is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

>> Lees hier over waarom je CO2 meet in relatie tot Corona.

De meningen verdeeld

Sterker nog, verschillende officiële documentatie geven verschillende grenswaardes aan. Ook als je naar Duitsland of België kijkt, gelden er weer andere regels over wanneer het stoplicht groen, oranje of rood moet kleuren.

Alle waardes voor scholen in één overzicht

Hieronder een overzicht van de verschillende officiële documenten en de richtlijnen. De kleuren in het overzicht zijn de stoplichtkleuren volgens de Handreiking ‘Optimaal ventileren in de klas’ van Ruimte-OK.

Het is een afweging

Hoe lager de CO2 waardes, hoe meer zuurstof er in de lucht zit en hoe gezonder dit is. Goed om te weten is dat buitenlucht gemiddeld 400 PPM (parts per million) is. Er zit verschil tussen stedelijk en landelijk gebied.

Zit je in een klaslokaal met 30 leerlingen, het is winter en je hebt de ramen en deuren dicht, dan loopt de CO2 op. Zet je alle ramen en deuren open, dan is dat erg goed voor de daling van de CO2 waardes, maar dan doet dat behoorlijk af aan het comfort. Want je krijgt last van tocht en kou.

De afweging is dus: welke CO2 waardes zijn acceptabel en gezond genoeg en welk comfortniveau wil ik behalen.

Advies van experts

Die afweging maken experts ook. Of je nou het binnenklimaat met of zonder installaties regelt, er wordt altijd een algehele afweging gemaakt tussen voldoende zuurstof, comfort, energieverbruik, filtering, geluid etc.

Zo komen verschillende experts tot verschillende adviezen in de hoogte van de CO2 waardes en het stoplicht. Toch zie je in het overzicht dat het allemaal ook niet zo enorm uiteenloopt. Wij adviseren om te streven naar 950 PPM, dit is een mooie haalbare balans. Als maximum adviseren we 1.200 PPM aan te houden, zoals ook de grenswaarde van Frisse Scholen Klasse C en het Bouwbesluit 2012 voor gebouwen voor 2012 gebouwd.

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

‘Ik pak  regelmatig een flatgebouw’
Blog

‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’

Gezond leven, alles uit jezelf halen, samen met een team presteren. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen, Marianne Timmer, en voormalig directeur van FC Groningen, Hans Nijland, weten als geen ander hoe je dat voor elkaar krijgt.

Offerte aanvragen