Ventileren wordt vierde basisregel

Nieuws
COVID-19
Gepubliceerd op:
Ventileren wordt vierde basisregel

Gisteren kondigde Mark Rutte in het Kamerdebat over corona aan dat ventileren wordt toegevoegd aan de basisregels om corona te bestrijden. De praktische regels worden momenteel uitgewerkt en bij een volgende persconferentie zal het bord worden toegevoegd.

Het aanmerken van het belang van ventileren in de strijd tegen corona liet op zich wachten. Er werd al maanden vanuit de wetenschap, opiniemakers en leden van de Tweede Kamer opgeroepen om meer in te zetten op ventileren.

• Lees de blog: De hele wereld roept op om meer te ventileren, maar Nederland niet

Rutte stelt altijd al aandacht gehad te hebben voor ventilatie

Nu stelt het demissionaire kabinet dat er altijd wel aandacht is geweest voor ventileren en dat het belang nooit is ontkend. Heel letterlijk gezien klopt dat ook. Maar tegelijk werden er ontkrachtende woorden gebruikt en werden er geen daden bij de woorden gevoegd. Wat resulteerde dat er weinig aandacht aan het onderwerp werd geschonken. Dit terwijl het een groot verschil kan maken in het samen binnen kunnen zijn.

Ventilatie in het onderwijs

Dit geldt overigens niet voor het onderwijs. Vorig zomer werd geconstateerd dat veel scholen niet voldoende (kunnen) ventileren. Hiervoor is een subsidie in het leven geroepen.

In het onderwijs is de SUVIS regeling inmiddels in gang. Deze Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen is bedoeld om scholen naar het minimale ventilatieniveau van het Bouwbesluit te trekken. De regeling houdt in dat de overheid 30% van de kosten op zich neemt, scholen en gemeentes moeten zelf de overige 70% bijleggen.

Ventileren: hoe doe ik dat?

Ventileren betekent dat er schone, frisse lucht van buiten naar binnen wordt gebracht. Dit kan door ramen en deuren open te zetten. In Duitsland wordt bijvoorbeeld geadviseerd om te Stoßlüften (schokluchten: in een keer alles een korte tijd open zetten). Bijvoorbeeld in Duitse scholen betekent dit iedere 20 minuten, 3 tot 5 minuten alle ramen en deuren open.

Effectiever en aangenamer is een mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn een aantal belangrijke aspecten aan een ventilatiesysteem, kom er achter of uw ventilatiesysteem voldoet. Het is bijvoorbeeld essentieel dat er lucht van buiten naar binnen wordt gehaald, ventilatoren en (doorgaans) airco’s pompen alleen binnenlucht rond, wat juist voor meer verspreiding zorgt.

Meer over mechanische ventilatie  Direct contact voor advies

Misschien ook interessant:

Daar is ie dan: de uitslag van onze kerstpuzzel 2023!
Nieuws

Daar is ie dan: de uitslag van onze kerstpuzzel 2023!

Bekijk hier de antwoorden 

Officiële lancering Templari Benelux
Nieuws

Officiƫle lancering Templari Benelux

Dit zusterbedrijf van Klimaatgroep Holland is dé importeur en leverancier voor de Benelux van Templari warmtepompen. Tijdens de Vakbeurs Energie wordt het bedrijf officieel gelanceerd!

Maatwerkregeling ventilatie in scholen nu beschikbaar
Nieuws

Maatwerkregeling ventilatie in scholen nu beschikbaar

De nieuwe subsidie voor ventilatie in scholen is voor hen die geen gebruik heeft kunnen maken van de eerdere SUVIS regeling én tot de groep van meest urgente scholen behoort.

Offerte aanvragen