Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

Blog
Gepubliceerd op:
Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

Het voormalige Suikerunie-terrein aan de westkant van Groningen is sinds enkele jaren een hub van allerlei innovatieve bedrijven, start-ups en nieuwe initiatieven. De Suikerfabriek sloot zijn deuren in 2008, maar nu leeft en bruist het er als nooit tevoren. Inmiddels zitten er meer dan vijftig bedrijven, er worden congressen en evenementen georganiseerd en er zijn festivals met theater, kunst en muziek. Jurian Zijlstra is met zijn bedrijf Style26 één van die ondernemers en betrokken vanaf het begin bij de invulling en opbouw van het terrein. De relaxte en bruisende sfeer op het terrein bevalt hem goed: “Ik heb het gevoel dat ik er altijd op vakantie ben,” stelt hij enthousiast.

Dat vakantiegevoel wordt mede veroorzaakt door het plezier dat hij in zijn werk heeft. En daarin hebben Bas Bolt van BB Systems en Jurian elkaar gevonden. BB Systems en Style26 werken samen aan mooie projecten in de bouw. Daarbij gaan ze voor het hoogst haalbare, niet alleen vóór de opdrachtgever, maar vooral ook mét de opdrachtgever. Deze wordt van het begin tot het einde betrokken, om gezamenlijk een visie om te zetten naar werkelijkheid. En daar is soms een hoop creativiteit en durf voor nodig. De ideeën over hoe zo’n proces loopt zijn kenmerkend voor het duo. “Een andere manier van werken,” noemen ze het zelf. Het is een manier die blijkbaar een succesformule vormt, want inmiddels zijn ze ruim 160 turn key projecten verder…

Een perfect plaatje als uitgangspunt

“Wij werken vanuit de wensen van de opdrachtgever. We maken ontwerp en techniek toegankelijk, en zo kunnen we de opdrachtgever overal in meenemen. Bestekken, programma’s van eisen en de papierwinkel maken het bouwen er niet leuker op. Terwijl het zó gaaf is,” vertelt Bas enthousiast. Jurian vult hem aan: “Wij werken volledig vanuit het ontwerp. Alles wordt verweven tot het een perfect plaatje is.”

Een kwestie van vertrouwen

Als BB Systems en Style26 gevraagd worden voor een project, starten ze met een uitgebreid intakegesprek. Bas: “Wij gaan eerst heel goed de eisen, de wensen én het budget in kaart brengen.” En daar zit ‘m meteen één van de verschillen ten opzichte andere projecten. Jurian licht toe: “We kunnen de mooiste dingen maken maar als er een vastgesteld budget is, dan kunnen we beter het best mogelijke vanuit dat budget realiseren. Hoe het vaak gaat: een opdrachtgever gaat in gesprek met een adviseur, die maakt een fantastisch plan en betrekt daar ook onderaannemers bij. De hele kerstboom wordt opgetuigd. Vervolgens komen ze weer bij de opdrachtgever en die blijkt dan maar een derde te kunnen betalen van wat de adviseur heeft bedacht. Dat is zonde, voor iedereen. Er gaat zoveel tijd en geld mee verloren.”

"De hele kerstboom wordt opgetuigd"

Delen wat je te besteden hebt, is niet gangbaar en sommige opdrachtgevers zijn daar dan ook huiverig voor. “Dat is een kwestie van vertrouwen en zonder dat vertrouwen zijn we nergens. Het hoogst haalbare, het maximale uit het budget halen, is ons doel,” zegt Bas vol overtuiging. Daarna komt de volgende stap. “We maken een ontwerp en alle onderdelen moeten in dat ontwerp passen. Het te verwachten eindresultaat maken we inzichtelijk met een 3D ontwerp. De details worden door ons verder ingevuld. Want of we het ontwerp nu met kanaal X of Y gemaakt maken, dat is onze verantwoordelijkheid. Wij zorgen ervoor dat het ontwerp gerealiseerd wordt, en daarmee ontzorgen we de opdrachtgever. Die hoeft zich niet druk te maken over de details,” verzekert Jurian.

Samen met plezier bouwen

De mannen vullen elkaar goed aan in wat ze vertellen. Zo werken ze ook samen. Met elkaar en met andere bedrijven. “We werken veel met vaste partners, voor bijvoorbeeld schilderwerk, voor afbouw, voor klimaattechniek, en ga zo maar door. We kijken per project wie erbij past, dat is een unieke aanpak,” vertelt Bas. “Op deze manier wordt het een échte samenwerking, waar we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om een prachtig eindresultaat neer te zetten. We bouwen met de menselijke maat, waar alle partijen blij van worden. Want dat is toch ook belangrijk, dat we er met z’n allen plezier aan beleven.”

Jurian voegt toe: “We willen geen bureaucratie. We hebben korte lijnen en we nemen de opdrachtgever mee in het proces. Geen vingers wijzen naar elkaar, geen meerwerk proberen los te peuteren, geen kleine lettertjes waar de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven. Gewoon samen bouwen, samen verantwoordelijkheid en vooral ook samen plezier om iets gaafs neer te zetten!”

En als ze zeggen samen, bedoelen ze ook samen. Bas geeft een voorbeeld: “Als we samenwerken met Klimaatgroep Holland in een project en zij zijn verantwoordelijk voor het binnenklimaat, dan kijken zij naar het ontwerp en maken het zo, dat het helemaal in het ontwerp past. Wij vragen dus niet om roosters in de kleur van het plafond, nee, Klimaatgroep Holland bekijkt het ontwerp en kiest op basis daarvan welke roosters het beste zouden passen. We gaan uit van de expertise van alle partijen in het bouwteam; daarmee zorg je dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.”

"Geen vingers wijzen naar elkaar, geen meerwerk proberen los te peuteren, geen kleine lettertjes waar de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven"

Menselijke maat

Natuurlijk loopt het soms niet helemaal zoals gepland. Maar in het bouwteam van BB Systems en Style26 geldt het motto ‘samen uit, samen thuis’. Problemen lossen ze in overleg op, zo houden ze elkaar scherp en worden de mooiste projecten gemaakt. Jurian vertelt: “Het is nooit copy-paste wat we doen, ieder gebouw is uniek. We brengen ontwerp en techniek samen voor de opdrachtgever, terwijl dat vaak veel te ingewikkeld wordt gemaakt. Wij willen de menselijke maat terugbrengen.” Bas sluit zich daarbij aan: “Bouwen is niet gemakkelijk. Maar wij proberen het wel begrijpelijk te maken. Deze manier van werken is de toekomst. Het levert tijdswinst op en het ontzorgt. Iedereen wordt er blij van.”

Of, zoals Jurian het samenvat: “Bouwen is eigenlijk supergaaf!”

Foto's

Misschien ook interessant:

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

‘Ik pak  regelmatig een flatgebouw’
Blog

‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’

Gezond leven, alles uit jezelf halen, samen met een team presteren. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen, Marianne Timmer, en voormalig directeur van FC Groningen, Hans Nijland, weten als geen ander hoe je dat voor elkaar krijgt.

Offerte aanvragen