Klimaatbeheersing in de kaasfabriek

Klimaatbeheersing in de kaasfabriek

FrieslandCampina, dé producent en leverancier van zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas en boter. Wij mogen een kijkje nemen in de fabriek in Gerkesklooster, in deze fabriek worden maar liefst 7 kazen per 40 seconden gemaakt.

Gerkesklooster is één van de negen kaasfabrieken van FrieslandCampina in Nederland. Daar ontmoeten we Sjoerd van der Berg, manager Maintenance, en Robert Berens, teamleider Technische Dienst. Sjoerd vertelt: “Gerkesklooster is de grootste en meest uitgebreide kaasspecialiteitenfabriek van FrieslandCampina. Onze nieuwe kaaslijn heeft de grootste capaciteit van FrieslandCampina. Wat onze fabriek verder nog bijzonder maakt is de productie van geitenkaas en de basis voor Valess, een vleesvervanger met melkeiwitvezels. Veel mensen kennen onze zuivelproducten van de Nederlandse supermarkt, maar meer dan twee derde van wat wij maken, is voor de export.”

‘De grootste kaasspecialiteitenfabriek ter wereld’

Een indrukwekkende staat van dienst voor deze fabriek die inmiddels al 121 jaar bestaat. Er is veel gebeurd om te komen waar ze nu staan. “In 2014 hebben we een grote brand gehad, het kaaspakhuis en pekellokaal waren grotendeels verwoest en de rest van de fabriek had ook enorme schade,” legt Sjoerd uit.

‘Het kaaspakhuis en pekellokaal waren grotendeels verwoest.’

“We moesten toen opnieuw opbouwen en dat hebben we direct grondig aangepakt. Het kaaspakhuis is nu super brandveilig en ultramodern. We beschikken ook over een nieuwe kaaslijn, deze kaaslijn is de eerste ter wereld in zijn soort . De melk wordt sneller en flexibeler verwerkt tot kaas waardoor we in productie zijn verdubbeld.”

“Al met al zijn we de afgelopen jaren enorm gegroeid in capaciteit, maar in waterverbruik zijn we 20% gaan besparen. Je wilt als bedrijf vergroenen, dus daar ben ik erg trots op,” besluit Sjoerd.

Binnenkijken in de fabriek

Robert neemt ons mee de fabriek in. “Je ziet hier hoe de kaas gemaakt wordt, van het stremmen en snijden naar het vormen in de persen tot het pekelen en rijpen,” vertelt Robert.

‘Het was hier heel warm.’

“Het wordt hier snel te warm door met name het reinigen van de machines en dat reinigen doen we na iedere productieronde. De luchtbehandelingskasten gaan draaien als er gereinigd wordt, die zijn zo geautomatiseerd.”

Robert laat ons zien hoe de kanalen lopen. “Die zijn allemaal berekend op de ruimte en luchtstromen. Wat uniek is aan de klimaatbeheersing hier, is dat de warmte van bovenaf eruit wordt gehaald en dat koeling van onder erin wordt geblazen. Het was hier heel warm, maar nu niet meer. Ik moet zeggen, het is heel fijn om hier te werken nu.”

We sluiten de rondleiding af bij de luchtbehandelingskasten op het dak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Hollandse landschap. “Het is mooi om met een goed team écht samen te werken en resultaten te boeken, en dit uitzicht krijg je nergens,” glimlacht Sjoerd.

Meer informatie over het Food°Concept

Foto's

Misschien ook interessant:

Binnenkijken bij familiebedrijf Eierhandel Van Zetten: 'Ons werk is niet alleen werk.'

 Eierhandel Van Zetten

 Ommeren

Food°Concept

Brood bakken is topsport: ‘altijd foutloos en op tijd leveren’

 Bakker Goedhart

 Veenoord

Food°Concept

Specialistisch binnenklimaat: het systeem past goed bij de duurzame en gezonde koers

Oliehoorn

Zwaag

Food°Concept

Offerte aanvragen