Binnenkijken bij familiebedrijf Eierhandel Van Zetten: 'Ons werk is niet alleen werk.'

Binnenkijken bij familiebedrijf Eierhandel Van Zetten: 'Ons werk is niet alleen werk.'

 Wanneer je het terrein in Ommeren, midden in de Betuwe, oprijdt en het predicaat Hofleverancier je toe schittert, voel je al dat je een bijzonder bedrijf bezoekt.

We krijgen vandaag een inkijkje in de wereld van de eieren. Trotse schoonzoon Henrico Florissen geeft ons een rondleiding en vertelt over het succes van het familiebedrijf.

Trots

“We zijn in 1892 gestart, toen gingen we nog met paard en wagen langs de deuren,” begint Henrico te vertellen in de ontvangstruimte, waar de geschiedenis van het bedrijf te proeven is. “Nu is Van Zetten in handen van de vierde generatie, Roel van Zetten. Sinds de begintijd is er veel veranderd. Waar je eerder een grote boer was met zo’n 40 kippen, ben je nu een grote boer als je er 170.000 hebt. Wij hebben aan de wieg gestaan van belangrijke kwaliteitseisen, zoals het Tiels ei.  Ook waren wij één van de eerste eierhandels die gestopt zijn met kooikippen. We zijn er trots op wat we als bedrijf neer hebben gezet en nog altijd neerzetten.”

"Het ei is één van de meest veilige producnten op te eten."

Expert in eieren

Eierhandel Van Zetten haalt eieren op bij pluimveehouders uit heel het land, beoordeeld en categoriseert de eieren en verpakt ze vervolgens voor de klant. Dit zijn veelal supermarkten in Nederland en Duitsland, maar ook de industrie is een belangrijke afnemer. Het bedrijf wordt gezien als één van de experts, hoewel ze daar zelf erg bescheiden in zijn. Ze leggen de lat hoog en daarmee leggen ze de lat hoog voor de anderen in de branche.  “Het ei is één van de weinige producten die volledig te traceren is, van de kip tot aan de ontbijttafel. Er zijn zoveel kwaliteitscontroles in positie waardoor het ei één van de meest veilige producten is om te eten.”

Kwaliteit voorop

“Kwaliteit is altijd het allerbelangrijkste. Ik wil met de klant bij iedere pluimveehouder van ons kunnen komen. We kijken niet alleen naar wat ze produceren maar ook naar bedrijfsvoering en hoe het bedrijf eruit ziet. Het moet gewoon goed geregeld zijn.”

Henrico neemt ons mee naar het pakstation: “We willen achter het product staan, dat doen we door goede samenwerkingen aan te gaan en door uitgebreide controle van het ei. We controleren hier op haarscheurtjes, schaalsterkte, blood spots en formaat. Zo categoriseren we de eieren als bijvoorbeeld tafelei, ei voor de industrie of ei voor in diervoeding. We gooien geen ei weg.”

Familiebedrijf

In de hal lopen we eigenaar Roel van Zetten en zoon Albart van Zetten tegen het lijf. Henrico: “Roel heeft vijf kinderen, Albart is daar één van. Alle gezinsleden hebben een rol in het bedrijf, van vakantiebaan tot, zoals Albart en ik, managementondersteuning. Dat we een familiebedrijf zijn, geeft enorme binding. Dit is niet zomaar een baan, ook tijdens vakanties en familiefeestjes is het bedrijf altijd aanwezig. Daar moet je van houden, mij geeft het veel voldoening.”

Werkklimaat

Onlangs won Van Zetten een lokale werkgeversprijs. Henrico: “Dat maakt me erg trots. Er werken hier ook mensen die de hele transitie van de markt hebben meegemaakt. Zo hebben we aardig wat jubilarissen, waarvan meerdere van 35 jaar. Maar ook nieuwe mensen weten ons te vinden. We vragen niet om een papiertje, als je maar wilt. We bieden kansen en wie deze wilt aanpakken, die is welkom.”

Binnenklimaat

De medewerkers waren voor Van Zetten ook een belangrijke reden om het binnenklimaat aan te pakken. Het is op het moment van onze rondleiding buiten zo’n 33 °C, maar daar is in de hal weinig van te merken. “Dat was eerder echt anders, het was veel te warm en met ventilatoren kregen we het niet voor elkaar. De mensen doen hier fysiek behoorlijk zwaar werk, dus als het te warm is, dan is het al snel niet productief werken hier.”

Luchtvochtigheid

We zijn inmiddels bij grote blauwe, kenmerkende Van Zetten, trays vol eieren aangekomen. Henrico pakt er eentje en legt uit hoe de eieren het binnenklimaat beïnvloedden: “De eieren zijn als bolletjes water. De luchtvochtigheid loopt snel op, waardoor gevoelstemperaturen onprettig waren en er een groter risico op condenseren van de eieren was. Door de luchtvochtigheid te beheersen werd het voor de mensen aangenaam en zorgden we ervoor dat de eieren geen ‘klap’ krijgen.”

Investeren

Je merkt aan alles dat er in dit bedrijf geïnvesteerd wordt. Het bedrijf wordt vanuit het hart bestuurd. Henrico: “We proberen voorop te lopen mét boerenverstand. Voor de certificeringen moet je steeds meer kennis hebben en vooral meer vastleggen en risico’s uitsluiten. Daar moeten en willen we aan voldoen, maar wel op een logische manier. Anders ben je alleen nog maar aan het vastleggen, in plaats van ondernemen.”

“Het voordeel van de schaalgrootte die we hebben, is dat we meer manieren en slagkracht hebben om te verduurzamen. De daken van ons pluimveebedrijf in Zeewolde en Laar (DE) liggen al vol met zonnepanelen, de bedoeling is om dat op termijn hier ook te doen.”

Meer informatie over het Food°Concept

Misschien ook interessant:

Brood bakken is topsport: ‘altijd foutloos en op tijd leveren’

 Bakker Goedhart

 Veenoord

Food°Concept

Klimaatbeheersing in de kaasfabriek

 Friesland Campina

 Gerkesklooster

Food°Concept

Specialistisch binnenklimaat: het systeem past goed bij de duurzame en gezonde koers

Oliehoorn

Zwaag

Food°Concept

Offerte aanvragen