Uitgekiend binnenklimaat maakt uiterst nauwkeurige productie mogelijk

Uitgekiend binnenklimaat maakt uiterst nauwkeurige productie mogelijk

Het Gelderse Industrial parts te Booy BV produceert, bewerkt en assembleert een breed scala metalen, kunststof en andere producten voor zeer uiteenlopende markten, bedrijven en industrieën. Van eenvoudige afstandsbussen tot en met zeer complexe en hoogwaardige technische componenten voor onder andere beveiligingscamera’s, melkrobots, printers, vrachtwagens, bussen en crossmotoren, in elke gewenste afmeting.

“Om een uiterst nauwkeurige productie en exacte maatvoering te borgen, storingen en uitval van machines te voorkomen én de meest optimale werkomstandigheden voor onze medewerkers te garanderen, zijn een goede, constante ruimtetemperatuur én luchtkwaliteit essentieel”, vertelt directeur Hans te Booij. “De klimaatsystemen van Klimaatgroep Holland geven hier uitstekend invulling aan.”

Vier productiehallen klimatiseren

In totaal telt Industrial parts te Booy BV vier productiehallen, die vernoemd zijn naar de kinderen van Hans en Francina te Booij. “In onze oudste hal, Toby, vinden met name montagewerkzaamheden en andere fijne, schone werkzaamheden plaats”, vertelt hij. “Hal Rolf biedt onderdak aan onze assemblageafdeling en gereedschapsmakerij (technische dienst) en in hal Bob worden nabewerkingen op speciale ontbraam- en CNC-machines uitgevoerd. Onze nieuwste en grootste hal is hal Roos, waar het meeste verspaningswerk gebeurt.” Hal Roos dateert uit 1999. “De bouw van deze hal was tevens het startsein voor de aanleg van een complete en uitgebreide klimaatinstallatie in het gehele pand van Te Booy. Gekozen werd voor luchtbehandelingsinstallaties in combinatie met warmtepompen, die in een efficiënte koeling en verwarming moesten voorzien.” De luchtbehandelingsinstallaties zorgden echter regelmatig voor problemen. En ook over het onderhoud en beheer was Hans te Booij niet tevreden. “Daarom zijn we in 2007 overgestapt naar Klimaatgroep Holland, die het onderhoud en diverse vervangingsopdrachten voor ons heeft uitgevoerd.” De samenwerking met Klimaatgroep Holland is er één op basis van een klik met en vertrouwen in elkaar, benadrukt hij. “Bovendien zijn er maar weinig bedrijven die zulke grote en complexe projecten als bij ons kunnen oppakken.”

“Er zijn maar weinig bedrijven die zulke grote en complexe projecten als bij ons kunnen oppakken”

Complete vervanging, volledig gasloos

“De hoeveelheid stroom die wij per hal verbruiken, is een goede indicator voor de hoeveelheid warmte die zich daar ontwikkelt”, vertelt Hans te Booij. “In hal Roos is de productiecapaciteit de laatste jaren sterk toegenomen. De warmteopbouw nam dusdanig toe, dat we in 2014 hebben besloten om de complete luchtbehandelingsinstallaties te vervangen. De koelcapaciteit, werking en doelmatigheid van de installatie uit 1999 waren qua temperatuurnauwkeurigheid en energieverbruik achterhaald. In de zomermaanden liep de temperatuur bovendien soms zodanig op, dat de productkwaliteit in gevaar kwam. Ook lagen storingen aan machines en zeer onprettige werkomstandigheden op de loer. Het klimaatsysteem van Klimaatgroep Holland ging hiermee de strijd aan.”

Efficiënt en doelmatig

Gekozen werd voor een compleet en volledig aardgasloos ventilatie- en luchtbehandelingssysteem op basis van warmtepompen, met slimme sensoren en een doelgerichte, proportionele besturing. “De luchtkwaliteit in hal Roos wordt nu continu gemeten en geconditioneerd op basis van ruimtetemperaturen, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit”, vertelt Hans te Booij. “Met als resultaat dat we het hele jaar door zeer nauwkeurig kunnen produceren en onze producten correct kunnen blijven meten. Al onze CNC-machines beschikken over geavanceerde besturingssystemen die gevoelig zijn voor hitte, vocht en vuil. De afgelopen jaren zien we echter een reductie van kosten door storingen aan besturingssystemen en computers. Een mooi resultaat, maar het belangrijkste voordeel van het doelmatige luchtbehandelingssysteem zijn de perfecte arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers. Het ziekteverzuim bij Te Booy is – mede daardoor – nihil. Dankzij de reductie van het ziekteverzuim, de verlaging van het aantal machinestilstanden, ongeplande storingen, reparatie- en faalkosten én de verhoging van onze leverbetrouwbaarheid hebben we de investering in de nieuwe luchtbehandelingsinstallatie al binnen één tot twee jaar kunnen terugverdienen.”

“Met als resultaat dat we het hele jaar door zeer nauwkeurig kunnen produceren en onze producten correct kunnen blijven meten”

Gelijktijdig met hal Roos werd ook hal Bob aangepakt. “In deze hal veranderden de activiteiten, wat tevens gevolgen had voor de warmteopbouw. In de hal is een vergelijkbaar systeem geïnstalleerd als in hal Roos. De productiehallen Rolf en Toby zijn van decentrale warmtepomp- en ventilatiesystemen voorzien.”

Op dit moment is Industrial parts te Booy BV in gesprek met Klimaatgroep Holland over een eventuele vervanging van de klimaatsystemen in de kantoren, spreekkamers en kantine.

Meer informatie over het Productie°Concept

Misschien ook interessant:

De industrie staat voor een grote opgaaf: Pragmatisch verduurzamen

 Sylvaphane Group

 Tolbert

 Productie°Concept

Op de grens van het technisch mogelijke

Zeton

Enschede

Productie°Concept

Binnenklimaat belangrijke factor bij productie van precisie onderdelen

Gerimex

Hengelo

Productie°Concept

Offerte aanvragen