Beleving is álles bij Pronto Wonen in Alkmaar

Beleving is álles bij Pronto Wonen in Alkmaar

Bij Pronto Wonen in Alkmaar binnenstappen, is binnenstappen in een Pinterest-bord. Er wacht een sfeervolle winkel die inspireert tot nieuwe ideeën. Een winkel vol prachtige wandkleden, uitnodigende zithoeken, gezellige eettafels en kasten in alle soorten, maten en stijlen. Te midden van deze gezelligheid ontmoeten we René Bot, directeur van Pronto Wonen in Alkmaar en gedeeld eigenaar van Bot Wonen.

René laat met trots de winkel zien en vertelt over het ontstaan van het familiebedrijf: “Het ondernemerschap zit in de familie, zo hadden allerlei familieleden winkels. Mijn vader, Paul Bot, opende ook een winkel: Bot Wonen in Wervershoof. Later kwamen mijn broer, zus en ik, en we zijn uiteindelijk allemaal in het familiebedrijf gestapt. Samen zijn we Bot Wonen en we hebben drie winkels, ieder zijn eigen: ik Pronto Wonen en Basic Keukens in Alkmaar, mijn broer Charl Pronto Wonen in Wervershoof en mijn zus Ilona Profijt Meubel en Superkeukens in Hoorn.”

Wacht niet op de wind

René is een bevlogen ondernemer, met hart voor de zaak. “De winkelformules passen bij ons en we vinden het ook belangrijk, en leuk, om deel te nemen aan het formules. Charl heeft bijvoorbeeld jaren in de inkoopcommissie gezeten, Ilona zit in de reclame- en in de franchise commissie en ikzelf zit sinds kort in de ICT commissie.”

“We zijn continu bezig met verbeteren, stilstand is achteruitgang. Er wachten altijd nieuwe projecten om op te pakken of ambities om uit te werken. Ik kreeg afgelopen jaar een mooi en toepasselijk boek in handen: Wacht niet op de wind, ga roeien!”

Emotie en beleving

Pronto Wonen in Alkmaar ademt sfeer, dat is natuurlijk niet toevallig. René vertelt: “Emotie en beleving is wat een winkel maakt, daarmee onderscheiden we ons. We moeten klanten blijven verrassen en enthousiasmeren. Je wilt eigenlijk dat mensen een inrichting zien en dat precies zo in hun huis willen maken, met de verlichting, accessoires en al erbij en zelfs de het behang en verf.”

“Sfeer is dus heel belangrijk” gaat René verder, “Alles valt en staat met je thuis voelen en daarmee zijn zaken zoals verlichting, geur en klimaatbeheersing erg belangrijk. Stap je een te warme winkel binnen en je hebt na een paar minuten het gevoel dat je weer naar buiten wilt, dan zijn we de klant kwijt.”

Klimaatbeheersing

“Zo kwamen we hier in Alkmaar voor het eerst in contact met Klimaatgroep Holland. Het was in ons oude winkelpand altijd warm en benauwd en warmte bleef ook lang hangen. Dus we zeiden tegen elkaar, we moeten kritisch naar het klimaat gaan kijken. We wilden het direct goed doen, geen losse tussenoplossingen.”

“Via een andere Profijt Meubel kwamen we in contact met Harry. Harry kon het heel goed uitleggen, hoe het nu mis ging en hoe het systeem van Klimaatgroep Holland werkte. Ik zal nooit vergeten hoe Harry zelfs onze kritische bouwer en eigenaar van het pand overtuigde. Uiteindelijk kozen we voor Klimaatgroep, niet omdat het de goedkoopste oplossing was, maar omdat we er van overtuigd waren dat het de beste oplossing was.” En dat is ook gebleken: “10 jaar later zijn we nog steeds happy”.

Koeling, gasloos en kanaalwerk

Daarna volgden ook de winkels in Hoorn en Wervershoof: “In Hoorn hadden we redelijk snel een winkel overgenomen, dus hebben we het eerst een tijd aangezien. Na een jaar hebben we Harry er weer bij gehaald. We hebben geen andere partijen meer gevraagd maar zijn direct gegaan voor een duurzame oplossing met koeling. In Hoorn ligt Profijt Meubel op de bovenverdieping, dus daar is warmte altijd een ding. We hebben inmiddels een paar warme zomers achter de rug en we zijn nog steeds enthousiast over de temperatuur. Daarnaast vind ik het mooi dat we van het gas af zijn.”

“Recent hebben we een grote verbouwing in Wervershoof achter de rug, bijna van niks af aan is de winkel opnieuw opgebouwd en uitgebreid. Hier was het nog een hele puzzel om het kanaalwerk en de installaties mooi weg te werken. Een meubelwinkel wil je tenslotte zo hoog mogelijk houden. Met de architect en Klimaatgroep Holland hebben we uiteindelijk een mooie oplossing gecreëerd die de zichtlijnen goed houdt.”

Advies

“Met ieder project worden we wijzer, dat merken we ook in de trajecten met het binnenklimaat” vertelt René. “Wat ik een ieder mee kan geven is dat je het beste de klimaatpartij er zo snel mogelijk bij kan betrekken. Dan kunnen namelijk al vanaf het ontwerp de mogelijkheden voor kanaalwerk, installaties en buitendelen worden meegenomen. Je kan niet vroeg genoeg melden aan de architect dat je hierin bepaalde ambities hebt.”

Alle stoplichten op groen

Teruglopend door de winkel, vertelt René nog eens over hoe bepalend beleving is: “De grote uitdaging waar we als branche voor staan is digitalisering. Enerzijds meegaan in nieuwe mogelijkheden en wensen van klanten, anderzijds moet de winkel meerwaarde bieden ten opzichte van online. Mensen willen voelen, zien en ruiken. Wij moeten zorgen dat als mensen hier komen, dat alle stoplichten op groen staan: sfeer moet goed zijn en personeel moet klaar staan. Zo staat bij ons altijd lekkere koffie klaar en in het weekend verzorgen we daar zelfgemaakte hapjes bij om de smaak en geurbeleving volledig te maken.”

Meer informatie over het Retail˚Concept

Misschien ook interessant:

“Betere klimaatbeheersing en besparen op je energie rekening”

Home Center Wolvega

Wolvega

Retail°Concept

Verduurzamen van Welkoop & Boerenbond winkels: dit is specialistisch werk

Welkoop en Boerenbond

Meerdere locaties

Retail°Concept

Design, stoffiltering en low noice voor optimale winkelbeleving

Pon Dealer

Barneveld

Retail°Concept

Offerte aanvragen